Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki

W skrócie
Flądra jest rybą powszechną i wciąż niedrogą. Mimo że przegrywa konkurencję z dorszem, łososiem czy węgorzem, Karol udowodni, że warto po nią sięgnąć. Przygotuje wersję smażoną z frytkami i surówką.
Oglądaj w telewizji

Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Flądra jest rybą powszechną i wciąż niedrogą i, mimo że przegrywa konkurencję z dorszem, łososiem czy węgorzem, Karol udowodni, że warto po nią sięgnąć. Przygotuje wersję smażoną z frytkami i surówką z kapusty, a także pastę ze świeżo wędzonej flądry z sałatką podaną na żytnim pieczywie. Na koniec przyrządzi wołowy stek z sosem z sardeli.