Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu
W skrócie
Karol Okrasa pokaże, jak zrywać duże, białe kwiatostany czarnego bzu. Potem zabierze się do przygotowania niezwykłych potraw. Przyrządzi m.in. aromatyczne syropy oraz oryginalną potrawę z kurcząt.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Początek czerwca to czas, kiedy krzewy czarnego bzu są obsypane pięknymi, charakterystycznymi kwiatami. W kuchni wykorzystuje się zarówno zbierane wiosną pęki, jaki i dostępne jesienią owoce. Można z nich robić syropy, nalewki, napoje oraz wykorzystywać do aromatyzowania ciast i deserów. Karol pokaże na początku, jak zrywać duże, białe kwiatostany zwane baldachami. Potem zabierze się do przygotowania niezwykłych potraw. Przyrządzi m.in. aromatyczne syropy oraz oryginalną potrawę z kurcząt.