Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Pomidory trafiły do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba i przez wieki były wykorzystywane jedynie jako ozdoba stołu. Dziś konsumenci do wyboru mają 40 gatunków tych smakowitych warzyw.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Pomidory trafiły do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba i przez wieki były wykorzystywane jedynie jako ozdoba stołu. W kuchni włoskiej pojawiły się dopiero w XIX wieku. Dziś konsumenci do wyboru mają ponad 40 gatunków tych smakowitych warzyw, w różnych kolorach, kształtach i wielkościach. Ekspert opowie Karolowi ciekawostki na ich temat. Prowadzący następnie przygotuje szybkie sałatki oraz pomidorowe dodatki do potraw z mięsa i z ryb.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...