Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Według receptury swojej mamy Karol przygotuje kilka słojów ogórków. Przyrządzi też szybki chłodnik, pieczoną pierś z indyka z sosem, pieczone bakłażany z salsą oraz wędzonym łososiem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol wybiera się na pole ogórków. Opowie, jak w dzieciństwie zbierał ogórki na rodzinnym polu, co należało do najbardziej żmudnych prac na wsi. Satysfakcja ze świeżo ukiszonych z liśćmi wiśni, czosnkiem, koprem i chrzanem zdobyczy wynagradzała jednak cały trud. Według receptury swojej mamy Karol przygotuje kilka słojów takich ogórków i pokaże, jak będą wyglądać po dwóch dniach, tygodniu i dwóch tygodniach kiszenia. Przyrządzi też trzy potrawy z ogórkami małosolnymi: szybki chłodnik, pieczoną pierś z indyka z sosem ogórkowym, pieczone bakłażany z ogórkową salsą i wędzonym łososiem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...