Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na przedwiośniu

W skrócie
Umiejętność wykorzystywania pierwszych nowalijek jest bardzo rzadka. Większość dawnych przepisów stosowanych kiedyś sposobów użycia pojawiających się po zimie roślin została zapomniana.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Umiejętność wykorzystywania pierwszych dziko rosnących nowalijek jest dzisiaj bardzo rzadka. Większość dawnych przepisów i stosowanych kiedyś przez Polaków sposobów użycia pojawiających się po zimie roślin została zapomniana. Karol Okrasa postanawia przypomnieć choć część z nich. W tym celu pokazuje m.in. jak przygotować szaszłyki z łososia z sosem z zielonych pędów żyta, a także wiosenną zupę z pokrzywy z serem korycińskim i okrasą.