Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla
W skrócie
Karol Okrasa jedzie do Supraśla. Odwiedza zwyciężczynię 1. Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Zaprasza też na krótką wycieczkę po Supraślu. Smakosz przygotuje trzy dania.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa jedzie do Supraśla. To nieduże miasto, zwane też Perłą Puszczy Knyszyńskiej, słynie z organizowanych co roku Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Ziemniaki upowszechniły się na Podlasiu dopiero w XIX wieku, ale dziś nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie tutejszej kuchni regionalnej bez nich. Te przysmaki łączyły w sobie różne tradycje kulinarne mieszkającej tam ludności - Niemców, Białorusinów, Polaków oraz Żydów. Choć dzieliła ich narodowość i religia, łączyła ich wspólna kuchnia. Wszyscy jedli te proste potrawy z ziemniaków, które nieco różniły się w szczegółach. Karol odwiedza zwyciężczynię pierwszych Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej i pokazuje, jak powstaje ta potrawa. Zaprasza też na krótką wycieczkę po Supraślu. Smakosz przygotuje trzy dania. Pierwsza propozycja to wariacja na temat babki ziemniaczanej upieczonej na duszonej jagnięcinie. Druga to kiszka ziemniaczana z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Trzecią jest babka ziemniaczana na słodko z jabłkami i cynamonem.