Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa wybiera się na Żuławy. Ziemie te zagospodarowali osadnicy holenderscy - głównie mennonici. Karol poszuka kulinarnych śladów ich działalności. Kucharz zrobi m.in. kolorową kanapkę.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wybiera się w podróż na Żuławy. Ta bagnista i zalewana przez wody Wisły i Bałtyku kraina długo opierała się próbom kolonizacji. Chcieli ją zająć m.in. Krzyżacy. Ziemie zagospodarowali dopiero osadnicy holenderscy - głównie mennonici. Prześladowani w swojej ojczyźnie, na terenie dawnej Rzeczpospolitej byli mile widziani, ponieważ potrafili wykorzystywać tereny zalewowe. Stworzyli nowoczesne sieci kanałów, meliorując bagniska. Później osadnicy ci, zwani Olędrami, mieszkali wzdłuż Wisły, dostarczając na lokalne rynki mleko, śmietanę, masło, sery i warzywa. Karol poszuka kulinarnych śladów ich działalności. Poza tym podróżnik przygotuje trzy dania. Najpierw zrobi kolorową kanapkę z pieczonym kurczakiem i sałatką pomidorową. Następnie zajmie się kurczakiem w maśle i przyprawach korzennych ze słodkimi frytkami - posiłkiem inspirowanym przepisem Stanisława Czernieckiego z 1682 roku na kapłona po holendersku. Ostatnią potrawą będzie dorsz zapiekany w sosie pomidorowym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...