Okrasa łamie przepisy: Smaki zaklęte w nalewki

magazyn kulinarny Polska 2017  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący odwiedza przyjaciela, który zajmuje się wyrabianiem znakomitych nalewek. Z tej okazji przygotuje filet z halibuta zapiekany pod glazurą z mirabelki i kaczkę duszoną w nalewce pigwowej.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol odwiedza swojego przyjaciela, pana Zbyszka, który od lat zajmuje się wyrabianiem znakomitych nalewek. Niegdyś w każdym polskim domu częstowano gości własnymi nalewkami, a ich receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ponadto owoce, które posłużyły do wyrobienia nalewki, można później wykorzystać do przyrządzenia dodatków do potraw i deserów. Pan Zbyszek podzieli się z widzami swoją wiedzą na temat wytwarzania nalewek, a Karol przygotuje niezwykłe dania - filet z halibuta zapiekany pod glazurą zrobioną z owoców mirabelki oraz kaczkę uduszoną w nalewce pigwowej z owocami wiśni nadwiślańskiej.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...