Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Tematem odcinka są potrawy przyrządzane z leśnych skarbów natury, pieczarek. W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem, które wówczas królowało na rodzimych stołach był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. Karol wraca do tych kulinarnych wariacji, lecz doda do nich coś od siebie. Zaserwuje flaczki z pieczarek i boczniaków, pasztet z grzybów, soczewicy i kapusty oraz już wspomniane kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...