Okrasa łamie przepisy: W kaszubskim garnku

magazyn kulinarny Polska 2017  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa wyrusza do Szwajcarii Kaszubskiej, do miejscowości Chmielno. Przygotuje lokalne potrawy jak schab z kiszoną kapustą i owocami. Spróbuje też swoich sił w sztuce garncarstwa.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza na kulinarną wyprawę do Szwajcarii Kaszubskiej, do miejscowości Chmielno. Odwiedzi Muzeum Kaszubskiej Ceramiki należące do rodziny Nelców, która od końca XVIII wieku aż do dziś wytwarza garnki z gliny. Ozdobna ceramika pełni raczej funkcje dekoracyjne, lecz niegdyś była nieodłącznym wyposażeniem każdej kaszubskiej kuchni. Karol nie tylko przygotuje lokalne potrawy jak schab z kiszoną kapustą i owocami czy zupa brzadowa, czyli zupa z suszonych owoców i z suszonymi grzybami na wywarze z ryb słodkowodnych, lecz także spróbuje swoich sił w sztuce garncarstwa.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...