Okrasa łamie przepisy: Kuchnia białostocka

magazyn kulinarny Polska 2016  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa tym razem udaje się do Białegostoku, gdzie mieszają się kuchnie różnych narodów zamieszkujących miasto. Najpierw przyrządza gołąbki z kiszonych liści kapusty z jagnięciną.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa tym razem udaje się z wizytą do Białegostoku, gdzie mieszają się kuchnie różnych narodów zamieszkujących miasto. Najpierw przyrządza gołąbki z kiszonych liści kapusty z jagnięciną. Druga propozycja to kibiny, czyli pieczone pierożki z kruchego ciasta z wieprzowiną i rodzynkami. Na koniec zrobi pieczone na kamieniu placki ziemniaczane, podawane z miodowym twarogiem i owocami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...