Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu
W skrócie
Karol Okrasa opowiada o ziołach i jadalnych kwiatach. Wykorzysta niektóre do przygotowania potraw. Będzie to m.in. kalafior i kurki w sosie z mleka kokosowego z dodatkiem kwiatów nagietka i chabru.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Kostrzycy obok Karpacza, gdzie znajduje się Leśny Bank Genów, miejsce, w którym gromadzi się nasiona najcenniejszych drzew, krzewów i roślin zielnych z terenu całego kraju. Zbiór został stworzony na wypadek kataklizmów, takich jak pożar, choroby czy ataki szkodników. Dzięki bogatej kolekcji nasion można z łatwością odtworzyć zniszczone gatunki. Kucharz odwiedza także zajmujące 15 hektarów Arboretum z kilkoma tysiącami okazów roślin. Szczególnie interesują go zioła i jadalne kwiaty. Wykorzysta niektóre do przygotowania dzisiejszych potraw. Będą to: kalafior i kurki w sosie z mleka kokosowego z dodatkiem kwiatów nagietka i chabru, gulasz z boczku i fasoli z dodatkiem cząbru górskiego i ziela lubczyku oraz cienkie placki drożdżowe z cebulą, zapieczone z mięsem z łopatki sarniej, a podane na sposób meksykańskich tacos.