Co nas truje (10/12)
W skrócie
W wieprzowinie znajdują się ogromne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Wywołują one zmiany w tętnicach, sercu czy mózgu. Kasia zaprosi na badanie rodzinę, która co dwa miesiące kupuje pół świni.
Oglądaj w telewizji
Opis
Detoks i oczyszczanie organizmu z toksyn stały się bardzo modne. W wielu produktach kryją się trujące składniki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niezdrowe składniki w pożywieniu sprzyjają poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływają na nasze samopoczucie. Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi zawartość ich lodówek. Prowadząca przeanalizuje ich codzienny jadłospis i wyeliminuje wszystko, co może ich truć i negatywnie wpływać na samopoczucie. Widzowie dowiedzą się, czy podawane dzieciom parówki są zdrowe, z jakich składników są produkowane, czy można jeść duże ilości wieprzowiny. W programie Katarzyna Bosacka wraz z ekspertami z różnych dziedzin przyjrzą się także olejowi, chlebowi, frytkom, drobiowi, rybom oraz temu to, co najczęściej znajduje się na polskich stołach. Widzowie przekonają się też, czy cukierki, które w nagrodę podajemy najmłodszym członkom rodziny, mogą być zabójcze dla ich zdrowia.
Polacy w ciągu całego swojego życia zjadają aż 3,5 tony wieprzowiny, a roczne spożycie wynosi 40 kg mięsa na głowę. Taka liczba oznacza dwukrotnie przekroczone normy. Wieprzowina to najbardziej tłuste mięso, ponieważ 1/3 masy świni to czysty tłuszcz, w którym znajdują się ogromne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Doprowadzają one do niebezpiecznych zmian w tętnicach, sercu czy mózgu. Wielu Polaków kupuje mięso w supermarketach. Niestety, producenci często ostrzykują mięso wodą, a przede wszystkim konserwują go w soli peklowej wzbogaconej o azotyny i azotany sodu. Kasia Bosacka zaprosi na badanie rodzinę, która raz na dwa miesiące kupuje pół świni.