Okrasa łamie przepisy: Potrawy z suszonych owoców

W skrócie
Karol Okrasa bierze na warsztat suszone owoce i orzechy. Pokaże, jak w dzisiejszej kuchni wykorzystać te specjały. Przygotuje dwa dania, w których głównymi składnikami będą suszone owoce i orzechy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W tym odcinku Karol Okrasa weźmie na warsztat suszone owoce i orzechy. Pokaże, jak w dzisiejszej kuchni wykorzystać te specjały. Przygotuje dwa dania, w których głównymi składnikami będą suszone owoce i orzechy. Pierwszym będzie pieczony łosoś z suszonymi owocami, soczewicą i orzechami. Druga potrawa to zupa z suszonych owoców z burakami i wędzonym twarogiem. Karol zaprosi także do programu gospodynie ze wsi Józefów, które zaprezentują tradycyjną w regionie radomskim zupę z suszonych jabłek i gruszek z domowym makaronem.