Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr

magazyn kulinarny Polska 2015  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa przyrządza ryby słodkowodne. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, 'Compendium Ferculorum', serwuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą i grzybową z karpiem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Hodowany od ośmiuset lat karp jest blisko związany z polską tradycją kulinarną. Jesiotr po II wojnie światowej zniknął z polskich rzek i jadłospisów, zostając niemal całkowicie wytępionym. Teraz powoli trafia z powrotem do polskich rzek i na stoły. Karol Okrasa przedstawia swoje pomysły na dania z tych dwóch popularnych ryb słodkowodnych. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego, przygotowuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą, karpiowy bigosek i wigilijną grzybową z karpiem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...