Dolce vita według Davida Rocco: Ocet (13)
(David Rocco's Dolce Vita 4: Vinegar)
W skrócie
Znajduje się w każdej kuchni, choć nie cieszy się taką sławą jak oliwa czy wino. David wybiera się do toskańskiego miasteczka Volpaia, aby sprawdzić, jak wytwarza się ocet.
Oglądaj w telewizji
Opis
W czwartym sezonie programu Dolce vita według Davida Rocco gospodarz i jego rodzina wracają do korzeni i przeprowadzają się do liczącego kilkaset lat domu na toskańskiej prowincji, w pobliżu Chianti. Davida fascynuje kuchnia chłopska, na której opiera się włoska tradycja kulinarna. Gotuje przy użyciu świeżych, sezonowych składników, po które może sięgnąć każdy kucharz-amator.
W tym odcinku
Znajduje się w każdej kuchni, choć nie cieszy się taką sławą jak oliwa czy wino. David wybiera się do toskańskiego miasteczka Volpaia, aby sprawdzić, jak wytwarza się ocet. Następnie wykorzystuje go w kuchni. Miejscowi producenci słyną także z vin santo. Przyrządzane z nim desery to prawdziwe niebo w gębie.