Ewa gotuje (259)
W skrócie
Ewa Wachowicz przyrządza potrawy kuchni śląskiej: oberibę, czyli zupę z kalarepy i panczkraut - mieszankę ziemniaków i kiszonej kapusty. Na stole pojawią się też kotlety, tzw. karminadle i karbinadle.
Oglądaj w telewizji
Opis
Ewa Wachowicz prezentuje przepisy zainspirowane kuchnią z różnych zakątków świata, a także odkrywa uroki rodzimych potraw. Smaczne, elegancko podane dania, które proponuje, są szybkie w przygotowaniu i skomponowane z powszechnie dostępnych składników. Prowadząca podpowie również, jak można pięknie nakryć stół. A jej kuchnię odwiedzą goście specjalni - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.
Tym razem na stole królują regionalne przysmaki. Ewa Wachowicz przyrządzi: oberibę, panczkraut, karminadle, karbinadle i szpajzę. Jednym słowem - potrawy z kuchni śląskiej. Brzmi tajemniczo, więc pora wyjaśnić, że oberiba to zupa z kalarepy, panczkraut jest mieszanką ziemniaków i kiszonej kapusty, a karminadle i karbinadle to kotlety mielone z mięsa wieprzowego, przy czym te pierwsze przyrządza się z dodatkiem mięsa z królika, do drugich dodaje się solonego śledzia. A na słodko prowadząca zaserwuje szpajzę, czyli śląską wariację na temat włoskiego tiramisu. Deser powstaje z jajek, alkoholu, kakao i soku z cytryny.