Smakuj świat z Pascalem (11/12)
W skrócie
Na początku podróży po Meksyku Pascal kieruje się na prowincję, gdzie na targu uczy się robić empanadas. Chce zaimponować własnym przepisem na chili con carne. Potrawa zyskuje duże uznanie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pascal Brodnicki po raz kolejny udowodni, że niestraszne mu gotowanie w najdalszych zakątkach świata. W każdym odcinku podzieli się z widzami oryginalnymi przepisami różnych potraw. Wraz z miejscowymi amatorami dobrego jedzenia przygotuje lokalne przysmaki.
Na początku podróży po Meksyku Pascal kieruje się na prowincję, gdzie na targu uczy się robić empanadas - tortillę z dodatkiem mięsa, sera i kwiatów dyni. Postanawia zaimponować własnym przepisem na chili con carne. Typowo meksykańska potrawa z wołowiny i pomidorów zyskuje ogromne uznanie wśród klientów targu. Pascal pokazuje również, jak się robi guacamole. Bierze też udział w konkursie na szybkie krojenie pomidora. Następnie smakuje lokalnej przekąski - escamoles - mrówczych jaj, zwanych meksykańskim kawiorem. Zdradza przepis na fajitas z kurczakiem. Pod okiem Indianki uczy się robić niebieską tortillę oraz prażyć ziarna kakaowca. Na koniec przyrządza deser.