Smakuj świat z Pascalem (10/12)
W skrócie
Pascal odwiedza Zanzibar, od wieków nazywany 'pachnąca wyspą'. Kucharz jedzie na plantację goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Szuka kulinarnych inspiracji na plaży w Matemwe.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pascal Brodnicki po raz kolejny udowodni, że niestraszne mu gotowanie w najdalszych zakątkach świata. W każdym odcinku podzieli się z widzami oryginalnymi przepisami różnych potraw. Wraz z miejscowymi amatorami dobrego jedzenia przygotuje lokalne przysmaki.
Pascal odwiedza Zanzibar, do wieków nazywany "pachnąca wyspą" ze względu na uprawiane tam przyprawy. Kucharz jedzie na plantację goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Szuka kulinarnych inspiracji na plaży w Matemwe, gdzie każdego dnia odbywa się licytacja ryb. Po zakupach rozbija przenośną kuchnię i zaczyna kulinarną ucztę. Udaje się również do Stone Town. W nocnym markecie robi szaszłyki w marynacie przyprawowej. Kolejny dzień przynosi nowe atrakcje. Kucharz udaje się na połów ośmiornic przy pomocy drucianych prętów, na mieliźnie. Przyrządza owoce morza, w tym dorodną ośmiornicę. Do wspólnego gotowania dołączają pueza, mieszkanki wioski. Kobiety zapraszają Pascala na kolację.