Okrasa łamie przepisy: Ogórkowa kuchnia
W skrócie
Okrasa wyrusza zabytkowym autobusem na spotkanie ze smakami dzieciństwa. Sprawdzi czy z produktów, które w czasach PRL-u stanowiły podstawę kuchni Polaków, można przygotować niezwykłe dania.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza zabytkowym autobusem, "ogórkiem", na spotkanie ze smakami dzieciństwa. Postanawia sprawdzić, czy z produktów, które w czasach PRL-u często stanowiły podstawę kuchni Polaków, można dzisiaj przygotować niezwykłe dania. Pomysłowy kucharz dzieli się przepisami na dorsza na kaszance z jabłkiem i sosem maślanym ze świeżym ogórkiem, a także śledzia z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym i chrustem z chleba razowego. Smak tych potraw oceni pan Stanisław Wachowiak, który w oryginalnym mundurze kierowcy PKS-u z dawnych lat zawiezie Karola na miejsce gotowania.