W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
15 września 1463 roku miała miejsce decydująca bitwa morska w Zatoce Świeżej, znana również jako bitwa na Zalewie Wiślanym. Wczesnym rankiem flota gdańszczan i elblążan, ustawiona w kształt półksiężyca, zaatakowała krzyżackie jednostki morskie. Zaskoczeni Krzyżacy nie byli przygotowani na taki ruch przeciwników. W walce używano różnorodnej broni, w tym hakownic, samopałów, kusz i łuków, a najlepiej sprawdzały się strzały owinięte zapalonymi szmatami, które podpaliły wiele krzyżackich okrętów. Bitwa ta miała kluczowe znaczenie dla przebiegu wojny trzynastoletniej między Polską a Zakonem Krzyżackim. Flota kaperska Gdańska i Elbląga wraz z wojskami Królestwa Polskiego zatopiły liczniejszą flotę krzyżacką, co zmusiło Wielkiego Mistrza do ucieczki do Królewca.