W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania?

W skrócie
W 1454 roku toruńscy mieszczanie oraz członkowie Związku Pruskiego wypowiedzieli posłuszeństwo wielkiemu mistrzowi. Bezpośrednim następstwem tych wydarzeń była wojna trzynastoletnia.
Oglądaj w telewizji

Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1454 roku toruńscy mieszczanie i członkowie Związku Pruskiego wypowiedzieli posłuszeństwo wielkiemu mistrzowi. Wcześniej przez wiele lat próbowali przedstawić swoje oczekiwania władzom krzyżackim, a w końcu wzięli sprawy we własne ręce i wynegocjowali z polskim królem warunki przyłączenia Torunia do Korony. Powstanie zaskoczyło Krzyżaków, co z pewnością miało wpływ na jego sukces. Bezpośrednim następstwem tych wydarzeń była wojna trzynastoletnia, zakończona korzystnym dla Korony pokojem. W programie poznamy też potrawy charakterystyczne dla tamtych czasów.