W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania?
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/W-Kotle-Historii-2020.jpg)
W skrócie
W 1454 roku toruńscy mieszczanie oraz członkowie Związku Pruskiego wypowiedzieli posłuszeństwo wielkiemu mistrzowi. Bezpośrednim następstwem tych wydarzeń była wojna trzynastoletnia.
Oglądaj w telewizji
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/95.png?v=1572510812)
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1454 roku toruńscy mieszczanie i członkowie Związku Pruskiego wypowiedzieli posłuszeństwo wielkiemu mistrzowi. Wcześniej przez wiele lat próbowali przedstawić swoje oczekiwania władzom krzyżackim, a w końcu wzięli sprawy we własne ręce i wynegocjowali z polskim królem warunki przyłączenia Torunia do Korony. Powstanie zaskoczyło Krzyżaków, co z pewnością miało wpływ na jego sukces. Bezpośrednim następstwem tych wydarzeń była wojna trzynastoletnia, zakończona korzystnym dla Korony pokojem. W programie poznamy też potrawy charakterystyczne dla tamtych czasów.