W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
31 maja 1906 roku doszło do zamachu na króla Hiszpanii Alfonsa XIII. Gdy jego powóz przejeżdżał przez Calle Mayor, zamachowiec rzucił bombę. Eksplozja spowodowała chaos, a śmierć poniosło wiele osób. Na szczęście król i jego wybranka wyszli z zamachu bez szwanku, między innymi dzięki specjalnej kamizelce ochronnej, którą stworzył polski wynalazca Jan Szczepanik. Za uratowanie życia władcy otrzymał on order Izabeli Katolickiej, co świadczy o międzynarodowym uznaniu jako wynalazcy. W nawiązaniu do sukcesu Szczepanika Łukasz Modelski zamierza przygotować potrawy inspirowane kuchnią madrycką i galicyjską.