Ewa gotuje (517)

W skrócie
Przebywająca pod Babią Górą prowadząca przygotowuje maślany krem z pomidorów i królika w sosie śmietanowym. Pokazuje, jak zrobić japońskie kulki ryżowe oraz domową przyprawę do zup.
Oglądaj w telewizji

Opis
W nowej, jesiennej odsłonie programu Ewa Wachowicz stawia na kuchnię sezonową. Liczbę składników ogranicza do niezbędnego minimum i będzie bazować na produktach lokalnych i regionalnych. Dzięki temu serwowane dania staną się nie tylko smaczne i zdrowe, będą także ucztą dla ciała i ducha, oddziałującą na wszystkie zmysły.
Przebywająca pod Babią Górą prowadząca przygotowuje tradycyjny obiad, który zamierza zakończyć orientalnym deserem. Pierwszą potrawą jest maślany krem z pomidorów. Na danie główne Ewa Wachowicz przyrządza królika w sosie śmietanowym. Następnie pokazuje, jak zrobić japońskie kulki ryżowe, które w Kraju Kwitnącej Wiśni nazywają się dango. Na koniec prowadząca tłumaczy, jak przygotować cukier miętowy oraz domową przyprawę do zup i sosów, której głównym składnikiem jest świeży lubczyk z przydomowego ogrodu.