Makłowicz w drodze (4/11)
W skrócie
W Brugii prowadzący podziwia zabytkowe dzielnice Markt i Burg. Odwiedza sklepy z czekoladą, które przypominają salony jubilerskie. Przyrządza pomidory nadziewane krewetkami z majonezem i awokado.
Oglądaj w telewizji
Opis
Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea.
W Brugii wiele miejsc wygląda niemal tak samo, jak 500 temu, gdy było to jedno z najbogatszych miast Europy. Prowadzący podziwia tamtejsze rynki Markt i Burg, zaś pod pomnikiem tkacza i rzeźnika wspomina mieszczan, którzy w XIV wieku pobili francuskie rycerstwo Filipa Pięknego i obronili swoją wolność. Następnie Robert Makłowicz płynie łodzią po słynnych kanałach, ogląda "Białą Madonnę" Michała Anioła, odwiedza sklepy z czekoladą przypominające salony jubilerskie i raczy się szklanką piwa w jednym z miejskich browarów. Na koniec wyprawy przyrządza pomidory nadziewane krewetkami z majonezem i awokado oraz krokiety z krewetek.