Makłowicz w drodze (4/7)

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Miasto Ałmaty, choć nie jest już stolicą Kazachstanu, pozostaje największą aglomeracją w kraju. Zjeżdżając kolejką linową ze stacji narciarskiej do miasta, Robert odkrywa jego kulinarne wizytówki.

Oglądaj w telewizji

Pon 2.12 10:00
Food Networklogo
Śr 4.12 16:10
Food Networklogo

Opis

Kolejna odsłona autorskiego, kulinarno-podróżniczego, programu Roberta Makłowicza, który jako pierwszy w dziejach telewizji polskiej zaproponował widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.

Miasto Ałmaty, położone u stóp wyniosłych gór Tienszan, choć nie jest już stolicą Kazachstanu, pozostaje największą aglomeracją w kraju. Zjeżdżając kolejką linową ze stacji narciarskiej do miasta, Robert Makłowicz odkrywa jego kulinarne wizytówki. Zielony Bazar kusi spożywczymi specjałami Azji Środkowej, ale też koreańskimi. Pilaw zapiekany w cieście jest specjalnością restauracji Navat, która nazywa się tak samo, jak miejscowy deser, czyli krystalizowany sok z winogron. Znany kucharz podaje przepis na baranią kułyrmę, którą osobiście przyrządza.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...