Ewa gotuje (500)
W skrócie
W jubileuszowym wydaniu Ewa Wachowicz ugotuje rosół na perlicy. Drugie danie przyrządzi gość odcinka, Mateusz Gessler. Będzie to marynowana polędwiczka wieprzowa zapieczona w boczku.
Oglądaj w telewizji
Opis
Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.
Jubileuszowy odcinek programu, który po raz pierwszy został wyemitowany pod koniec grudnia 2007 roku. Tym razem Ewa Wachowicz pracę w kuchni zacznie od ugotowania rosołu na perlicy. Poda go ze zrobionym własnoręcznie makaronem. Drugie danie przyrządzi gość odcinka, szef kuchni i restaurator Mateusz Gessler. Będzie to marynowana polędwiczka wieprzowa zapieczona w boczku. Deser prowadząca przygotuje już sama. Sięgając po sprawdzony przepis, upiecze włoską babkę, panettone. Jej receptura jest specyficzna, bowiem przysmak ten powstaje z dwóch ciast drożdżowych, z których jedno dojrzewa przez 12 godzin.