Ewa gotuje (494)

W skrócie
Prowadząca jest wielbicielką lokalnych produktów i regionalnych kuchni. Będąc w Zawoi, nieopodal Babiej Góry, kupuje oscypki. Serki trafiają na ruszt, a po upieczeniu zostają podane z konfiturą.
Oglądaj w telewizji

Opis
Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.
Prowadząca program jest wielbicielką lokalnych produktów i regionalnych kuchni. Będąc w Zawoi, nieopodal Babiej Góry, kupuje świeże oscypki. Serki trafiają na ruszt, a po upieczeniu zostają podane z domową konfiturą zrobioną z lekko przemrożonej żurawiny. Na danie główne Ewa Wachowicz przygotowuje niewielkie zapiekanki warzywne. Deser zaś będzie stanowił sernik na zimno. Prowadząca wykona go na spodzie z ciasteczek, z masy na bazie twarogu i pulpy z mango. Ciasto przyozdobi bita śmietana i miąższ z marakui.