Makłowicz w podróży: Podróż 35. Tunezja - Mahdia

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz udaje się do założonej przez Fenicjan starożytnej Mahdii. Gotuje chorba aux poissons, czyli zupę rybną. Później kucharz gości u Othmanów. Gospodarze podają briki.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz udaje się do założonej przez Fenicjan starożytnej Mahdii. Przez wieki miastem władali muzułmańscy piraci, dlatego tradycje portowe są tam bardzo głęboko zakorzenione. Robert gotuje chorba aux poissons, czyli zupę rybną. Później kucharz gości u pana Bena Othmana i jego żony. Gospodarze podają briki, czyli pierożki z ciasta listkowego z migdałami i miodem. Następnego dnia podróżnik udaje się na degustację przysmaków śniadaniowych. Na koniec przypomina, jakie trunki pijano niegdyś w Tunezji.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...