Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Tel Awiw
W skrócie
Podróż po Tel Awiwie kucharz z Krakowa rozpoczyna w liczącym 4 tysiące lat starożytnym porcie Jaffa - obecnie stanowiącym część izraelskiej stolicy. Sam Tel Awiw ma zaledwie 100 lat.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Podróż po Tel Awiwie kucharz z Krakowa rozpoczyna w liczącym 4 tysiące lat starożytnym porcie Jaffa - obecnie stanowiącego część izraelskiej stolicy. Sam Tel Awiw ma zaledwie 100 lat. Na każdym kroku czuje się tu europejską nowoczesność. O dzisiejszym Izraelu, jego kulturze i kuchni mówią w programie pisarz Etgar Keret, muzyk Yair Dalal oraz córki Józefa Baua, żydowskiego grafika urodzonego i wykształconego w Polsce. Na stole Roberta Makłowicza nie zabraknie specjałów miejscowej kuchni m.in. barweny w sosie pomarańczowym, falafela oraz wątróbki z cebulą i ziemniakami purée.