Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont. Alba
W skrócie
Alba i region Langhe są sławne dzięki białym truflom i winu Barolo. Robert Makłowicz proponuje risotto al Barolo, do którego dodatkiem są białe trufle. Na deser krem czekoladowo- orzechowy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Alba i region Langhe są sławne na całym świecie dzięki białym truflom i czerwonemu winu Barolo, które jest tłoczone ze szczepu nebbiolo. Robert Makłowicz przybył specjalnie na oficjalne otwarcie sezonu truflowego. W wielkim namiocie w centrum Alby spotykają się wtedy trifulau, czyli poszukiwacze trufli i miłośnicy tych podziemnych grzybów, aby pod okiem sędziów-ekspertów zawierać truflowe transakcje, często bardzo kosztowne, ale zawsze bardzo aromatyczne. Dodatkiem do głównego dania odcinka, którym jest risotto al Barolo, są naturalnie białe trufle. Dalsza część podróży prowadzi szlakiem wina Barolo, a na deser mamy, wymyślony w okolicach Alby, słynny krem czekoladowo-orzechowy.