Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Dolina Douro

W skrócie
Kucharz z Krakowa odwiedza dolinę Duoro, w której wyrabiane jest porto. Przygotowuje dania z kiełbasy chourio i konserw rybnych oraz wędzonej szynki i owczego sera.
Oglądaj w telewizji

Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Słynne słodkie portugalskie wino porto wyrabiane jest z winogron uprawianych w dolinie rzeki Duoro już od połowy XVIII wieku. Kucharz z Krakowa wybiera się do ojczyzny tego szlachetnego trunku. Po górzystej okolicy porusza się samochodem terenowym. Przystankami na trasie jego podróży są jedna z lokalnych winnic, gdzie polski mistrz kuchni porówna różne odmiany porto, oraz sanktuarium w Lamego, do którego prowadzi 700 schodów. Na kulinarnym szlaku wędrówki tym razem znalazły się dania z portugalskiej kiełbasy chourio oraz konserw rybnych, a także wędzona szynka i owczy ser.