Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Tygiel kulinarny
W skrócie
Przy Brick Lane Makłowicz odwiedza piekarnię, gdzie kupuje hinduskie dania: pakorę z bakłażanem i samosę ze szpinakiem. W Soho degustuje sushi, a w Dumplings Legend pierożki na parze.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Przy Brick Lane Robert Makłowicz odwiedza piekarnię, gdzie kupuje gotowe hinduskie dania: pakorę z bakłażanem i samosę ze szpinakiem. W Soho degustuje peruwiańskie sushi, a następnie udaje się do słynnej Dumplings Legend na pierożki gotowane na parze. Po posiłku gotuje danie odcinka: krewetki po hongkońsku. Potem w tanim barze w Brixton kosztuje trzech dań z kurczaka: jerk chicken, stew chicken, boiled chicken. W dzielnicy Hammersmith odwiedza polską restaurację The Knaypa, w której degustuje żurek w świeżym chlebie i polędwiczki wieprzowe z chrupiącym boczkiem, fasolką i puree ziemniaczanym z oscypkiem.