Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Morze i Tag
W skrócie
Podróż po Portugalii rozpoczyna się w Lizbonie. Tym razem na stole Roberta Makłowicza gości portugalski przysmak - solony dorsz bacalhau i słynne babeczki z Belém.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Podróż po Portugalii kucharz z Krakowa rozpoczyna nad rozlewiskiem Tagu, w stolicy tego kraju. W dzielnicy Belém ogląda zabytki z XV wieku, pochodzące z czasów, kiedy wyruszały stamtąd wyprawy morskie do Indii i Nowego Świata, po czym kieruje się wzdłuż brzegu rzeki do nowej dzielnicy miasta, powstałej na terenach Wystawy Światowej EXPO, którą Portugalia organizowała w 1998 roku. Tym razem na stole kulinarnego podróżnika zagości portugalski przysmak - solony dorsz bacalhau, a wśród propozycji na słodko znalazły się słynne babeczki z Belém.