Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Magia Lewantu

magazyn kulinarny Polska 2009  b.o.

W skrócie

Wyprawa przez Lewant zaczyna się na północnym wybrzeżu Izraela. Na zamkowym dziedzińcu w Akce Robert Makłowicz gotuje falafel - danie z ciecierzycy i ziół, a w Hajfie szakszukę.

Oglądaj w telewizji

Pt 27.12 19:40
TVP Rozrywkalogo
Pon 30.12 10:30
TVP Rozrywkalogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Wyprawa przez magiczny Lewant zaczyna się na północnym wybrzeżu Izraela przy granicy z Libanem. Miejsce to słynie z niezwykłych skalnych grot wyrzeźbionych przez morskie fale. Stąd lewantyński szlak wiedzie przez Akkę - dawny port krzyżowców i ich ostatnią twierdzę. Na zamkowym dziedzińcu Robert Makłowicz gotuje falafel - danie z mielonej ciecierzycy i ziół. Następnie gospodarz programu odwiedzi Hajfę i podmiejski park agroturystyczny, gdzie ze swoim izraelskim przewodnikiem przyrządzi wojskowe danie z warzyw i jajek o nazwie szakszuka.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...