Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Magia Lewantu
W skrócie
Wyprawa przez Lewant zaczyna się na północnym wybrzeżu Izraela. Na zamkowym dziedzińcu w Akce Robert Makłowicz gotuje falafel - danie z ciecierzycy i ziół, a w Hajfie szakszukę.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Wyprawa przez magiczny Lewant zaczyna się na północnym wybrzeżu Izraela przy granicy z Libanem. Miejsce to słynie z niezwykłych skalnych grot wyrzeźbionych przez morskie fale. Stąd lewantyński szlak wiedzie przez Akkę - dawny port krzyżowców i ich ostatnią twierdzę. Na zamkowym dziedzińcu Robert Makłowicz gotuje falafel - danie z mielonej ciecierzycy i ziół. Następnie gospodarz programu odwiedzi Hajfę i podmiejski park agroturystyczny, gdzie ze swoim izraelskim przewodnikiem przyrządzi wojskowe danie z warzyw i jajek o nazwie szakszuka.