Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - podróż sentymentalna

magazyn kulinarny Polska 2012  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Relacja z wizyty polskiego podróżnika w Londynie. Na tarasie gastropubu w Doclands nad Tamizą Makłowicz gotuje lamb vindaloo. W pubie 'The Gun' zamawia m.in. boczek ze skórką i wodorostami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Relacja z wizyty polskiego podróżnika w Londynie. W programie wycieczki znalazła się m.in. twierdza normańska w dzielnicy Kingston upon Thames, galeria polskiego malarza i grafika Topolskiego oraz pub o nazwie Punch & Judy, w którym Robert raczy się szklaneczką cydru. Na tarasie gastropubu w Doclands nad Tamizą znawca kuchni gotuje lamb vindaloo - indyjskie danie z jagnięciny w sosie octowo-czosnkowym. Później udaje się na spacer słynną ulicą krawców Savile Row, na której od 1806 roku działa firma "Henry Poole & Co". Klientami sklepu byli m.in. cesarz Napoleon III i następca tronu książę Edward, cesarz Hajle Selasje, car Bułgarii i car Rosji Mikołaj II. Na zakończenie Makłowicz udaje się do pubu "The Gun", w którym zamawia boczek wieprzowy ze skórką i wodorostami, kotleciki jagnięce z grasicą, purée z karczochów oraz mus z ziemniaków i czosnku.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...