Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Brytyjska chwała

magazyn kulinarny Polska 2012  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz szuka kulinarnych inspiracji w Londynie. Gotuje tu kedgeree, indyjskie danie z ryżem i wędzonym łososiem. Z kolei w Windsorze je pokruszone bezy z truskawkami i śmietaną.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Smakosz z Polski udaje się w poszukiwaniu nowych kulinarnych inspiracji nad Tamizę, do stolicy Wielkiej Brytanii. W czasie spaceru po Londynie zatrzymuje się w eleganckiej kawiarni hotelu Langham, gdzie zamawia popołudniową herbatkę. Okazuje się, że miłość do tego napoju Anglicy zawdzięczają Portugalczykom, a ściślej mówiąc Katarzynie de Bragana, żonie króla Karola II. Na dachu wędzarni ryb "Formans" z widokiem na Stadion Olimpijski Robert gotuje kedgeree, popularne w epoce wiktoriańskiej indyjskie danie z ryżem i wędzonym łososiem. Z Londynu Robert udaje się na wycieczkę do Windsoru, gdzie zwiedza m.in. kompleks budynków Eton College, której mury opuściło 19 premierów państwa, włącznie z obecnym, Davidem Cameronem. W dawnej jadalni college'u, Robert degustuje deser - pokruszone bezy z truskawkami ze śmietaną.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...