Ewa gotuje (380)
W skrócie
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje postne potrawy. Zrobi barszcz czerwony zakwaszany wodą z kapusty kiszonej i usmaży kapelusze grzybów w cieście. Przyrządzi też karpia w sosie i upiecze piernik.
Oglądaj w telewizji
Opis
Ewa Wachowicz prezentuje przepisy zainspirowane kuchnią z różnych zakątków świata, a także odkrywa uroki rodzimych potraw. Smaczne, elegancko podane dania, które proponuje, są szybkie w przygotowaniu i skomponowane z powszechnie dostępnych składników. Prowadząca podpowie również, jak pięknie nakryć stół. Jej kuchnię odwiedzą goście specjalni - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.
W myśl ludowych wierzeń w Wigilię zwierzęta mówią ludzkim głosem. Ewa Wachowicz wybierze się do lasu, gdzie spróbuje porozmawiać z sarenkami. Po powrocie do domu przygotuje postne potrawy. Zrobi barszcz czerwony zakwaszany wodą z kapusty kiszonej, a później usmaży kapelusze grzybów w cieście naleśnikowym. Przyrządzi też dzwonka z karpia w zielonym, warzywnym sosie. Z kolei na deser upiecze błyskawiczny piernik, który wcale nie powstaje tak szybko, ponieważ ciasto na niego musi leżakować.