Polska na patelni (5/6)

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Dagmara często sięga po przepisy regionalne. Przyrządza foie gras na maśle. Uczy córki robienia pasztetu, a jej mąż prezentuje proces wędzenia. Żona właściciela pasieki szykuje lemoniadę na miodzie.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.

Dagmara często sięga po dawne przepisy regionalne. Wymienia się z sąsiadką Kasią - za wędzone pstrągi otrzymuje gęś i przyrządza foie gras na maśle. Uczy córki robienia pasztetu, a jej mąż Bruno prezentuje proces wędzenia. Tomek, właściciel warmińskiej pasieki, rozkoszuje się końcem lata. Marta, jego żona, z ostatnich letnich ziół szykuje lemoniadę na miodzie. Zgodnie z pomysłem małżonka serwuje szaszłyki z jagnięciny i lawendy.

Ładuję...