Polska na patelni (2/6)

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Na Podlasiu Bożenka zamierza odwiedzić swojego dziadka Heńka. Razem z córką Kingą przyrządzają bliny i lokalną odmianę sera korycińskiego. Wdowa Mirka razem z rodziną wędzi domowe kiełbasy.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.

Na Podlasiu Bożenka zamierza odwiedzić swojego dziadka Heńka. Razem z córką Kingą przyrządzają więc bliny i lokalną odmianę sera korycińskiego. Mężczyzna z kolei przygotował ognisko i złowione przez siebie pstrągi do usmażenia na smalcu. Podczas odwiedzin znajdzie się czas na śpiewy i akordeon, czym zajmie się Janusz. Wdowa Mirka razem z rodziną uwędzi domowe kiełbasy. Jej wnuczki są zachwycone robieniem korali z jarzębiny. Zięć Łukasz bierze na siebie starcie chrzanu.

Ładuję...