Polska na patelni (4/6)

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Michał spod Łysej Góry idzie do ogrodu po ziemniaki, bo jego żona Ania razem z córką i babcią Czesią zamierzają przyrządzić świętokrzyskie prazoki. Mężczyzna rozpala ogień w palenisku za domem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.

Laura zajmuje się koronkami, kiedy wracają jej mąż i syn z przydomowej kopalni bursztynu. Zabiera się więc za gotowanie kurpiowskiej kapusty z kaszą. Odwiedza ją Eliza, po czym razem idą zebrać szczaw. W zamian za koronkowe kolczyki z bursztynem koleżanka daje jej psiwo kozicowe. Tymczasem Michał spod Łysej Góry idzie do ogrodu po ziemniaki. Jego żona Ania razem z córką i babcią Czesią zamierzają przyrządzić świętokrzyskie prazoki. Mężczyzna rozpala więc ogień w palenisku za domem.

Ładuję...