Polska na patelni (1/6)

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Zdzisław z Nadwiślańskiej Chaty uwielbia swoją pracę cukiernika. Jak tylko rano wstaje, obmyśla menu. Dziś decyduje się na bezy. Jego żona Basia idzie więc do kuzynki po ekologiczne jajka.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.

Janinka bardzo dba o swoje ukochane krowy, dlatego codziennie rano zagląda do obory. W dojeniu wspiera ją wnuczka Weronika. Ze świeżego mleka przyszykowują bundz, a następnie lepią z niego oscypki. Potem bryczką sąsiada docierają do wędzarni. Dzięki temu dziadek może cieszyć się później kolacją z oscypkami z patelni z dodatkiem żurawiny. Zdzisław z Nadwiślańskiej Chaty uwielbia swoją pracę cukiernika. Odkąd tylko wstanie, obmyśla menu. Dziś decyduje się na bezy. Jego żona Basia idzie więc do kuzynki po ekologiczne jajka. W tym czasie mężczyzna zbiera zioła na pobliskiej polanie. Nadają się one na uspokajające napary, po które sięga jego partnerka.

Ładuję...