Okrasa łamie przepisy: Jaja na Wielkanoc

magazyn kulinarny Polska 2018  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol rusza tropem wielkanocnych smakołyków. Trafia do miejscowości Luszkowo niedaleko Świdnicy, gdzie w odrestaurowanej chacie krytej strzechą mieszka pan Zdzisław - tutejszy mistrz bab drożdżowych.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol rusza tropem wielkanocnych smakołyków. Trafia do miejscowości Luszkowo niedaleko Świdnicy, gdzie w odrestaurowanej chacie krytej strzechą mieszka pan Zdzisław - tutejszy mistrz bab drożdżowych. Cukiernik amator zdradzi zawodowemu kucharzowi sekret swych wypieków, które piecze w stuletnich formach, jak przed wiekami jego pradziadowie. Karol w warunkach polowych przygotuje trzy świąteczne dania. Jak zawsze do tradycji przemyci coś od siebie. W menu szefa kuchni znajdą się: kwaśny biały barszcz z wędzonką, warzywa zapiekane z jajkami oraz kanapka z jajkiem, zieloną sałatką i podpieczonym dorszem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...