Co nas truje (8/12)

program rozrywkowy Polska 2018  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Olej palmowy to cichy zabójca. Ukrywa się we wszystkich przetworzonych produktach. Jest bezwonny, bez smaku, trudny do wykrycia przez człowieka i dlatego świadomie używany przez producentów.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Detoks i oczyszczanie organizmu z toksyn stały się bardzo modne. W wielu produktach kryją się trujące składniki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niezdrowe składniki w pożywieniu sprzyjają poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływają na nasze samopoczucie. Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi zawartość ich lodówek. Prowadząca przeanalizuje ich codzienny jadłospis i wyeliminuje wszystko, co może ich truć i negatywnie wpływać na samopoczucie. Widzowie dowiedzą się, czy podawane dzieciom parówki są zdrowe, z jakich składników są produkowane, czy można jeść duże ilości wieprzowiny. W programie Katarzyna Bosacka wraz z ekspertami z różnych dziedzin przyjrzą się także olejowi, chlebowi, frytkom, drobiowi, rybom oraz temu to, co najczęściej znajduje się na polskich stołach. Widzowie przekonają się też, czy cukierki, które w nagrodę podajemy najmłodszym członkom rodziny, mogą być zabójcze dla ich zdrowia.

Olej palmowy to truciciel żywności i cichy zabójca. Ukrywa się we wszystkich przetworzonych produktach, ponieważ jest bezwonny, bez smaku, trudny do wykrycia przez człowieka i dlatego świadomie używany przez producentów. Olej palmowy jest tani i wydłuża datę przydatności do spożycia, dlatego znajdziemy go m. in. w gotowych daniach, słodyczach, chipsach, margarynie itd. Tłuszcz palmowy zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz szkodliwe tłuszcze trans. Spożywanie ich przez wiele lat w dużych ilościach prowadzi do otyłości, cukrzycy, zaburzeń gospodarki lipidowej oraz miażdżycy. Skutkiem może być zawał mięśnia serca, udar, a nawet zaburzenia erekcji czy płodności. Katarzyna Bosacka odwiedzi wiele miejsc, by poznać prawdę o oleju palmowym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...