Co nas truje (7/12)
W skrócie
Prowadząca przygląda się napojom gazowanym, które zawojowały rynek. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, co tak naprawdę zawierają bąbelkowe produkty. Ich spożywanie w zbyt dużej ilości szkodzi zdrowiu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Detoks i oczyszczanie organizmu z toksyn stały się bardzo modne. W wielu produktach kryją się trujące składniki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niezdrowe składniki w pożywieniu sprzyjają poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływają na nasze samopoczucie. Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi zawartość ich lodówek. Prowadząca przeanalizuje ich codzienny jadłospis i wyeliminuje wszystko, co może ich truć i negatywnie wpływać na samopoczucie. Widzowie dowiedzą się, czy podawane dzieciom parówki są zdrowe, z jakich składników są produkowane, czy można jeść duże ilości wieprzowiny. W programie Katarzyna Bosacka wraz z ekspertami z różnych dziedzin przyjrzą się także olejowi, chlebowi, frytkom, drobiowi, rybom oraz temu to, co najczęściej znajduje się na polskich stołach. Widzowie przekonają się też, czy cukierki, które w nagrodę podajemy najmłodszym członkom rodziny, mogą być zabójcze dla ich zdrowia.
Prowadząca przygląda się napojom gazowanym, które w ostatnich czasach zawojowały rynek, sprawiając, że ludzie zapomnieli o wartościowej wodzie. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, co tak naprawdę zawiera w sobie skład tych kolorowych bąbelkowych produktów. Jest w nich przede wszystkim mnóstwo sztucznych barwinków, stabilizatorów, konserwantów i aromatów. Ich spożywanie w zbyt dużej ilości poważnie szkodzi naszemu zdrowiu, także dlatego, że mają one w sobie bardzo dużo cukru. Niektórzy o tym wiedzą i sięgają po wersję light. Niekoniecznie jest ona lepszym wyjściem. Gospodyni programu dowie się, jak silne właściwości mają niektóre napoje gazowane. Okaże się, że część z nich doskonale sprawdza się w roli odrdzewiaczów.