Wiem, co jem (10)

W skrócie
Katarzyna Bosacka przygląda się gotowym wyrobom cukierniczym. Kontrole sanepidu i inspekcji handlowej nie zachęcają jednak do tego. Odkryły m.in. rój os na lukrze, brud i przeterminowane półprodukty.
Oglądaj w telewizji

Opis
Katarzyna Bosacka, specjalistka od zdrowego odżywiania, tropi nieuczciwych producentów żywności. Udaje się do mniejszych sklepów bądź też supermarketów, by przejrzeć półki z żywnością. Prowadząca podpowie, jakie produkty spożywcze warto kupować, a jakie najlepiej omijać szerokim łukiem. Odkryje co, tak naprawdę skrywają paczki makaronu. Specjalistka również sprawdzi skład i jakość serów żółtych i wielu innych produktów.
Katarzyna Bosacka odsłoni słodkie i gorzkie strony ciast i ciasteczek, które kusza na sklepowych półkach. Polacy coraz częściej kupują gotowe ciasta, bo szybciej, łatwiej, czasem taniej. Kontrole sanepidu i Inspekcji Handlowej natknęły się jednak ostatnio na niezbyt słodkie widoki: rój os na lukrze, brak bieżącej wody, brud, przeterminowane półprodukty i stado kotów ganiających między słodkościami. Katarzyna Bosacka podpowie, jak odróżnić dobrej jakości ciasto w cukierni od chemicznego gotowca.