Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa opowie o produktach spożywczych wytwarzanych w danym regionie w sposób tradycyjny. Odwiedzi gospodarstwo ekologiczne. Przygotuje wegetariański hamburger i zupę krem z kiszonych ogórków.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa opowie o produktach spożywczych z oznakowaniem: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznacza to, że produkt jest wytwarzany w danym regionie w sposób tradycyjny, co ma decydujący wpływ na jakość i smak, a ich nazwa jest zastrzeżona prawami. Zaliczają się do nich m.in.: oscypek, miód kurpiowski, truskawka kaszubska, ser koryciński. Karol wyrusza do Wielkopolski, gdzie w gospodarstwie ekologicznym przekona widzów, że miejsce i sposób produkcji mają ogromny wpływ na jakość potrawy. Przygotuje wegetariański hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz domowe kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...