Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

Pon 10.11 11:50
TVP 2logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza do Doliny Baryczy, by odkryć smaki regionu Stawów Milickich - największego kompleksu stawów rybnych w Polsce, słynącego od XIII wieku z hodowli karpia. Dziś miejsce to przyciąga miłośników przyrody, ale Karol skupia się na kulinarnych tradycjach, które zostały zapomniane w polskiej świadomości. Przez wieki ryby stanowiły podstawę diety Polaków, zwłaszcza w czasie postu. Kucharz sięga po zapomniane gatunki - suma, amura i jesiotra, prezentując oryginalne dania: zupę z suma i dyni, klopsiki rybne w dwóch wersjach oraz smażone filety z jesiotra z dynią i kremowym sosem z prawdziwkami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...