Ewa gotuje (553)

Oglądaj w telewizji

Opis
Ewa Wachowicz zaprezentuje potrawy zarówno kuchni polskiej, w tym regionalnej, jak i przysmaki z różnych stron świata. Przy okazji zdrowego i smacznego gotowania Ewa Wachowicz promować będzie również zdrowy styl życia, więc w jej najnowszych programach nie zabraknie aktywności fizycznej i wycieczek po malowniczej okolicy jej domu w Zawoi i Krakowie.
W sentymentalnym odcinku Ewa Wachowicz wraca do tradycyjnych przepisów z przeszłości. Na początku przygotowuje garusa - gęstą zupę owocową z jabłek i gruszek. Potrawa była niegdyś popularna na Śląsku, w Małopolsce oraz na Kielecczyźnie i podawana z ziemniakami oraz zrumienioną cebulką. Później serwuje klasyczną babkę ziemniaczaną, której regionalne wersje różnią się dodatkami, choć kluczowym składnikiem zawsze są ziemniaki. Na deser proponuje słodkie placuszki dyniowe z domowym musem z brzoskwiń oraz chleb ze śmietaną i cukrem - przysmak z dzieciństwa autorki.