Robert Makłowicz: Dalmacja: Wyprawa po dalmatyńskie błoto (146)

magazyn kulinarny Polska 2023  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący przekonuje się, ile tajemnic kryją dalmatyńskie plaże. Testuje, jaki wpływ na zdrowie mają lecznicze siarczane błota. Robert Makłowicz poznaje też kulinarne tradycje w miejscowości Mokalo.

Oglądaj w telewizji

Wt 14.10 13:00
Stopklatkalogo
Pt 17.10 13:00
Stopklatkalogo

Opis

Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.

Prowadzący przekonuje się, ile tajemnic kryją dalmatyńskie, trudno dostępne plaże. Odbywa morską eskapadę i testuje, jaki wpływ na zdrowie mają lecznicze siarczane błota. Robert Makłowicz poznaje również kulinarne tradycje w miejscowości Mokalo. Opowiada, czym się różni camping od glampingu oraz gdzie dostać można rybę pieczoną pod peką. Widzowie poznają przepisy na andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku, zwany ajo blanco, oraz sałatkę tabbouleh.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...